نقش فناوری اطلاعات در لجستیک
نقش فناوری اطلاعات در لجستیک
زنجیره لجستیک از الزامات اصلی فعالیتهای اقتصادی و نظامی است، از این رو، به طور مستقیم یا غیرمستقیم مورد توجه سازمانهای نظامی و غیرنظامی، موسسات خصوصی و دولتی، سرمایه گذاران، پیمانکاران، سازمانهای ملی و بین المللی قرار دارد.
واقعیت این است که در سازمانها فرآیند تشریفات اداری به صورتی است که هیچ کاری راحت انجام نمیشود، هیچکس جوابگوی کارهایی که بیهوده انجام میگیرد نیست، واکنش منفی ممکن است به عنوان یک عملکرد خوب دیده شود و فقدان یک واکنش لازم ممکن است واکنش غیر لازمی را به دنبال داشته باشد. در این بین، سیاستها و قوانین و مقررات و آیین نامهها نقش اساسی را در سبک کردن و ترکیب کردن مشکلات به طور موثر بازی میکنند، اما اینها در قلمرو حکومت و درون سازمان هستند. فناوری اطلاعات میتواند نقش اساسی در از بین بردن تشریفات اداری، در ردیابی جای مدارک و اسناد و یا محل کار و به طور کلی در ارزیابی و نظارت بر فرآیند لجستیک داشته باشد.
فناوری اطلاعات
واژه فناوری اطلاعات با تعریفی مبهم، محدوده وسیعی از کاربردهای فناوری را میپوشاند: بستههای نرم افزاری، پردازش داده، ارتباطات، رباتیک و غیره.
گستره فناوری اطلاعات نه تنها وسیع است بلکه از پیچیدگی و روند تغییر و تحول رو به افزایشی نیز برخوردار است. البته همه انواع فناوری اطلاعات به وسیله خصوصیات مشترکی با یکدیگر مرتبطاند. همه آنها برای بهبود کارآیی جریان اطلاعات از تأمین داده، پردازش داده و تجزیه و تحلیل دادهها بهره میبرند. سیستمهای اطلاعاتی یکی از اجزای کلیدی سیستمهای لجستیکی در بسیاری از شرکتها هستند، با گذشت زمان، گرایش به سمت استفاده از فناوری اطلاعات برای سودآوری بیشتر، در سیستمهای لجستیکی افزایش پیدا میکند. در واقع، یکی از اولین کاربردهای تجاری فناوری اطلاعات، در زمینه لجستیک بوده است. به هر حال، سیستمهای فناوری اطلاعات مبنای تهیه سیستم اطلاعات مدیریت MIS لجستیک است، چرا که پیگیری و ردیابی موجودی، مدیریت انبار و غیره نیاز زیادی به مدیریت پایگاه داده دارد.
امروزه فناوری اطلاعات بیشتر برای سیستمهای پشتیبانی از تصمیم اداری و اجرایی مورد استفاده قرار میگیرد، و به طور فزایندهای تولیدکنندگان، واسطهها و خرده فروشان به سمت تجارت الکترونیکی هدایت میشوند. بنابراین، میتوان گفت، در وضعیت کنونی، فناوری اطلاعات به ابزاری فراگیر بدل شده است. اکنون انجام معاملات، تجارت و بازرگانی جهانی بدون استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات غیر ممکن است.
یکی از بزرگترین کاربردهای فناوری اطلاعات، کاربرد آن در لجستیک و مدیریت زنجیره عرضه است. کالاها و خدمات به طور الکترونیکی مورد معامله قرار گرفته و پشتیبانی میشوند، فرآیندها و کارهای بانکی به طور الکترونیکی به جریان میافتند، محموله کشتیها به طور الکترونیکی چیده میشوند، اسناد گمرکی و اظهارنامه بهطور الکترونیکی ارائه میشوند و عوارض و مالیاتهای گمرکی به صورت الکترونیکی پرداخت میگردد.
به علاوه فناوری اطلاعات دارای ویژگیهای زیر است:
- این فناوری توانایی تبدیل مدیریت متمرکز به مدیریت غیر متمرکز بدون هدر رفتن اطلاعات در سطوح مختلف را دارد، همچنین دارای سرعت بالا در تحویل به موقع اطلاعات، کاهش دهنده هزینه و در نتیجه درآمدزا، قابل اطمینان، ایمن و غیر است.
- توانایی برقراری ارتباطات سطح بالا و به اشتراک گذاشتن اطلاعات و تلفیق آنها را، نه فقط در یک شرکت و یا بین شرکتهای مختلف، در یک کشور و یا بین کشورهای مختلف، بلکه به طور جهانی داراست.
جای تاکید دارد که طراحی و اجرای سیستمهای لجستیکی پیشرفته بدون فناوری اطلاعات غیر ممکن است. به طور کلی، با به کار بردن فناوری اطلاعات عملیات لجستیکی آسانتر، سریعتر، با دقت و دانش بیشتر و همراه با خلاقیت و بهرهوری مطلوبتر انجام میشود.
لجستیک
اگرچه مبحث لجستیک مبحثی نظامی است، اما امروزه در مدیریت غیر نظامی نیز کاربرد دارد، در بخشهای نظیر بهدستآوردن مطلوبترین حالت مواد خام، انبار مواد خام، فرآیند انتقال محصولات نهایی به سوی مشتری و…
اصطلاح مدیریت لجستیک مترادف با مدیریت تامین است و به وسیله سازمانها و ادارات دولتی برای تفکیک مفاهیم مشابه، که به عنوان مدیریت مواد مطرح هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی لجستیک با مباحث انتقال و انبار مواد، که ورودی و خروجی سیستم ساخت و تولید هستند، سر و کار دارد یعنی لجستیک اساساً مربوط است به:
- حمل و نقل
- انبار
- فرآیند سفارش
- کنترل موجودی
- فعالیتهای مربوط به جابجایی مواد
لجستیک شامل تمام این فعالیتها است.
اصلیترین و مهمترین هدف همه انواع سازمانها کاهش هزینه است، یعنی مجموع هزینه کامل خریداری و مدیریت غیره در نتیجه، لجستیک از مهمترین مباحث مورد توجه شرکتهای ساخت و تولید میباشد؛ مثلاً در بخشهای انبار و فروش. در حقیقت، از آنجا که منابع تهیه و تامین مواد در پهنای کره خاکی گستردهاند، فعالیت لجستیک به یک فعالیت بسیار پیچیده تبدیل شده است، و حال، فقط امکانات فناوری اطلاعات است که میتواند به طور موثر و کارآمد به مدیریت کمک کند تا این فعالیت را به نحو احسن انجام دهد.
کاربرد فناوری اطلاعات در لجستیک
- مشکلات استفاده از فناوری اطلاعات در لجستیک
اشکال اصلی کاربرد فناوری اطلاعات در لجستیک این است که سیستمهای فناوری اطلاعات مانند MIS و DSS تمایل به بسته و محصور بودن دارند، در حالی که سیستمهای اطلاعاتی در حین توسعه، رفتاری غیر متصل داشته و نمیتوانند اطلاعات و دادههای قبل از ارتقاء را نگهداری کنند. به طور مثال، سیستمهای انبارداری رایانهای منفصل و جدا از سیستمهای حمل و نقل رایانهای و سیستمهای کنترلی هستند. حال، چنانچه شرکتی بخواهد اطلاعات را در یک سیستم بانک اطلاعاتی وسیع بگنجاند، فشارهای حاصل موجب مرکز گرایی و باز شدن این سیستمها میشود. پیوستگی و ماندگاری بین حلقههای زنجیره تامین فقط با ارتباطی مبتنی بر حفظ سیستم بسته عوامل مختلف در زنجیره به وجود آمده و امکانپذیر میشود.
- طبقهبندی سیستمهای فناوری اطلاعات در لجستیک
سیستمهای فناوری اطلاعات را در لجستیک از لحاظ حوزه کاربرد به ۴ نوع تقسیم کردهاند: سیستمهای معاملات، سیستمهای طراحی عملکردها، سیستمهای کنترل و سیستمهای اطلاعات متضمن دستور
سیستمهای معاملات
سیستمهای معاملات یکی از موضوعات اصلی توسعه فناوری اطلاعات در لجستیک میباشند. شرکتهای زیادی دارای صورت حسابهای رایانهای، فرآیند سفارشات، مدیریت موجودی و سیستمهای معاملات عادی هستند.
امور حمل و نقل این شرکتها را گرفتار کرده است: مبادله محمولهها، خصوصا تخلیه، بارگیری صورتحسابهای بدون کاغذ، معامله بین فرستنده محموله/ متصدی حمل و نقل/ بنگاه حمل و نقل/ مشتری. لجستیک در حال حاضر از برقراری ارتباط مستقیم بین اینها، عوامل زنجیره عرضه و ارتباط بین ادارات مختلف جلوگیری کرده و خود نقش واسطه را به عهده گرفته است؛ آن هم با هدف سرعت بخشیدن به معاملات، کم کردن و آسان کردن کاغذ بازیهای اداری و افزایش سود خالص.
سیستم طراحی عملکردها
این نوع سیستم شامل همکاری منابع کاربردی میشود. به طور نمونه در امور حمل و نقل میتوان:
- ارتباط بین دو بنگاه حمل و نقل
- زمانبندی مسیر
- برنامهریزی مسیر روی شبکه جادهای
- تهیه راهنمای جاده برای راننده
را انجام داد.
سیستمهای کنترل
این نوع سیستم شامل کنترل هزینهها، سود، بهرهوری و عملکرد میشود.
به طور نمونه در فعالیتهای حمل و نقل میتوان:
- ردیابی محمولهها
- نظارت و ثبت اطلاعات ناوگان حمل و نقل
- نظارت بر وضعیت محموله
- تعیین هویت محموله
- کنترل نگهداری و تعمیرات و تعمیر خودروها
را انجام داد.
به هر حال، در اروپا ادعا میشود که یکی از قابلیتهای مهم فناوری اطلاعات سازماندهی خرده فروشیها در ۳۰ سال گذشته بوده است. مدیران ارشد خرده فروشیها این را تایید میکنند. آنها مقالههای زیادی را در تایید اینکه خرده فروشیها سود زیادی را از فناوری اطلاعات بردهاند، ارائه دادهاند. به هر حال، تحقیقات اخیر نشان میدهد که شدت تلفیق فناوری اطلاعات در خرده فروشیها بسیار کند بوده است و گستردگی محدودی داشته است. برای تعداد بسیار اندکی از شرکتها استفاده یکپارچه از فناوری اطلاعات اثرات مهم و اساسی را در بر داشته و اثرات آن در تعداد بیشتری از شرکتها منحصر به عملکردهای خاص و جدا از هم بوده است.
اهداف فناوری اطلاعات در حوزه خرده فروشی، ایمنی، زمانبندی کارها، خرید و غیره است. متاسفانه در حالی که بیش از ۲۹/۳ میلیون فروشگاه در بخش خردهفروشی در ۱۲ کشور اروپایی سرمایه گذاری و فعالیت دارند، تقریباً فقط ۵۰۰۰۰ تا از آنها فناوری اطلاعات را در تجارت به خدمت گرفتهاند.
نشانههای فقدان استفاده از فناوری اطلاعات به صورت یکپارچه
- اصولاً تحولی در خرده فروشی برای استفاده از فناوری اطلاعات صورت نگرفته، حتی خیلی از شرکتهای بزرگ نیز در فرهنگ مدیریت خود تحول ایجاد نکرده و حالت سکون و ایستا دارند.
- عموماً فناوری اطلاعات در خرده فروشی هیچ مزیت قابل رقابت و تأملی را به وجود نمیآورد. شرکتهای زیادی اطلاعات را جمعآوری میکنند، اما اشتیاق کمی برای استفاده از آن دارند.
در سیستمهای حفظ موجودی و … اطلاعات تولید میشود؛ اما مقدار کمی از آن در تجزیه و تحلیل مورد استفاده قرار میگیرد.
- سطوح مختلف مدیران به اطلاعاتی در مورد مشتری نیاز دارند که شرکت باید آنها را قانع کند. در واقع، مهیا کردن این اطلاعات ممکن است در به دست آوردن مزیتهای رقابتی موثر باشد. متاسفانه، اطلاعات و ابزار تجزیه و تحلیل اطلاعات به طور ثابت و از مرکز انتخاب میشوند.
- هزینهای که شرکتها در بخش فناوری اطلاعات صرف میکنند تناسب لازم را با سرمایهگذاری در بخش انبارها، فروشگاه و ساختمانهای انبارها و … ندارد. شرکتها بی توجه به این امر شبکه فروشگاههای خود را گسترش میدهند و همچنین اندازه فضای بخش فروشگاه را وسیعتر میکنند.
دلایل استفاده کم از فناوری اطلاعات
- تنوع و حجم بالای محصولات و معاملات و انبوه مشتریهای مختلف تا حدودی شرکتها را به استفاده از امکانات فناوری اطلاعات تشویق میکند؛ اما این عوامل از طرف دیگر، استفاده از امکانات فناوری اطلاعات را مشکل میکنند، چون دارای پیچیدگی زیادی هستند و هزینه بالایی را بر شرکتها تحمیل میکنند.
- رقابت در خرده فروشی ضریب خطر را افزایش میدهد و احتمال ضرر و زیان را بیشتر میکند. بنابراین، بخش خردهفروشی در قبول رویکردهای جدید، که به وسیله استفاده از فناوری اطلاعات دسترس پذیر میشوند، بسیار محتاط میباشد. روشهای سنتی همچنان مورد استفاده قرار میگیرند، زیرا احتمال ریسک در آنها خیلی کمتر است. حقیقت نیز این است که رویههای سنتی در خرده فروشی نسبت به رویههایی که شدیداً به تصمیم گیریهای سیستمی وابسته است، کارگشاتر هستند.
- در خرده فروشی رقابتها کوتاه مدتاند. بنابراین، تصمیمات باید در زمان کوتاهتری برای پاسخ به اعمال رقبا اتخاذ شوند؛ یعنی ویژگی مسائل و مشکلات مدیریت این است که در کوتاه مدت حل میشوند، که این ویژگی حتی برای تصمیمات بلند مدت و استراتژیک نیز صادق است. لذا باید گفت فرهنگ و ویژگیهای تجارت مخصوصاً کوتاه مدت با رویکردهای بلند مدت فناوری اطلاعات ناسازگارند.
- حتی افزایش تمرکز در خرده فروشیها و به وجود آمدن تعداد معدودی شرکت بزرگ به پذیرش رویکرد فناوری اطلاعات یکپارچه منتهی نمیشود. به هر حال، به وجود آمدن بازارهای خرده فروشی در قالب شرکتهای بزرگ فکر استفاده گسترده از استراتژیهای فناوری اطلاعات را تقویت میکند؛ اما در عمل، رویکردهای فناوری اطلاعات با اقبال عمومی و گسترش سریع روبرو نشدند.
فناوری اطلاعات ضروری برای بقا یا یک مزیت رقابتی
پذیرش و استفاده گسترده از نوآوریهای فناوری به طور کلی و خصوصاً در فناوری اطلاعات همواره موضوعی قابل بررسی و مطالعه است. البته، تحقیقات موید پذیرش این نوآوریها است. پنج ویژگی اصلی که پذیرش فناوری اطلاعات در بر دارد عبارتند از:
- مزیتهای نسبی فرآیند برای استفاده کنندگان آینده
- مطابقت فرآیند با ارزشها و نیازهای عوامل بالقوه
- پیچیدگی نوآوری
- و امکان تشریح مزیتهای نسبی نوآوری و مدیران دیگر
در جاهایی که ریسک استفاده از فناوری اطلاعات با فکر باز و درست پذیرفته شده باشد، ضریب خطای ریسک پایین میآید و سرعت پذیرش نوآوری بالا میرود. به هر جهت، خصوصیات و سازمانها مشخص کننده امکان به کارگیری نوآوری در آنهاست. به طور کلی، سازمانهای بزرگتر و پرسودتر انگیزه بیشتری برای قبول و به کارگیری فناوریهای جدید دارند. سازمانها به سرعت در بازارهای بزرگ رشد میکنند؛ منتها آنها گیرندههای قدیمی را بیشتر دوست دارند.
دیدگاهتان را بنویسید